ThingLinkillä voi rakentaa oppimiskokonaisuuksia

ThingLink on sovellus, jossa kuvaan voi lisätä lisätietoa, kuten tekstiä, kuvia, videoita, ääntä tai linkkejä. Sitä voi hyödyntää eri oppiaineiden opetuksessa ja oppimisessa monella eri tapaa. Tässä jutussa kerron siitä, miten olen rakentanut biologian ja maantiedon oppimiskokonaisuuksia ThingLinkin avulla ja miten hyödynnän niitä oppitunneillani.

8. luokan biologiaan tein oheisen Eläimet –ThingLinkin. Pohjakuva on itse ottama kuva, johon lisäsin tekstit (ilmaisella) AdobeSpark Post – sovelluksella. ThingLinkin kuvaeditorissa lisäsin kuvaan oppimisen tavoitteet (ensimmäinen tähtikuvake), oppikirjojen kappaleet (punaiset kirjakuvakkeet), linkit tarvittaville nettisivuille (valkoiset kirjakuvakkeet), linkit videoihin (keltaiset nuolikuvakkeet), keskeisimmät tunti- ja kotitehtävät, pelit ja käsitekortit (vihreät rengaskuvakkeet) sekä oppimismerkin, jonka oppilas saa hyvästä työskentelystä / oppimisesta (toinen tähtikuvake).

Jaoin valmiin kuvan osoitteen oppilaille OBissa (https://openbiomi.com/elaimet-aihekokonaisuus/). Oppilas kopioi osoitteen omaan Biologia – kansioon One Drivessa (lisää linkki – kohdasta) ja nimesi linkin aiheen mukaan (Eläimet – ThingLink). Tämä tehtiin yhdessä opettajajohtoisesti ja samalla tilanne toimi Office 365:n, OneDriven ja tietokoneen käyttöharjoituksena. Jatkossa oppilas liittää samaan Biologia-kansioon (tai Maantieto-kansioon) kaikkien muidenkin oppimiskokonaisuuksien ThingLinkit. Tällä tavoin oppilas löytää helposti omista kansioistaan kaikki biologiassa ja maantiedossa tarvittavat oppimateriaalit, – tehtävät ja – ympäristöt.

Oppimiskokonaisuudet löytyvät myös oppilaan vihkoista. Tein oppilaille monisteen, jossa on kuva Eläimet-ThingLinkistä ja sen osoite QR-koodissa. Kuva muistuttaa keskeisimmistä asioista myös silloin, kun tietokoneet eivät ole käytettävissä. Lisäksi oppilas löytää helposti QR-koodin avulla opiskeltavat asiat myös omalla puhelimellaan.

Kuva Eläimet-ThingLinkistä

Oppimiskokonaisuuden alussa selkeytän oppilaille oppimisen keskeisimmät tavoitteet sekä kokonaisuuteen käytettävissä olevan ajan. Yhteisen johdannon ja motivoinnin jälkeen oppilaat jatkavat asioiden oppimista yksin tai yhdessä muiden kanssa omaa tahtia ja siinä järjestyksessä kuin haluavat. Oppilaiden oppimista kuitenkin rytmittävät mm. yhteiset opettajajohtoiset yhteenvedot, toiminnalliset tehtävät ja tutkimukset (kuten Minä tutkijana – tunnit). Oppilas saa oppimiskokonaisuudesta oppimismerkin vihkonsa taulukkoon, kun hän on työskennellyt / oppinut parhaansa mukaan ja yritteliäästi. Oppimismerkki ei edellytä vielä sisältöjen hyvää osaamista.

ThingLink on loistava väline opittavien sisältöjen ja taitojen kokoamiseen selkeään ja kivan näköiseen pakettiin. Hyvää on myös se, että kuvaa voi muokata jakamisen jälkeenkin. Muutokset päivittyvät alkuperäiseen ThingLink-kuvaan. Interaktiivisen kuvan avulla oppilaita voi innostaa ja ohjata yksilöllisempään ja yhä itseohjautuvampaan oppimiseen.

Olen tehnyt vastaavanlaisia oppilaita osallistavia kuvia myös 7. luokan maantietoon ja 9. luokan biologiaan. Löydät ne myös täältä . ThingLinkin sivuilla voit kopioida (kloonata) ne itsellesi ja editoida niitä omaan käyttöösi sopivaksi. Kuvat löytyvät myös sivuston Facebook-ryhmästä.

Minulla on käytössä 35 euroa vuodessa maksava Teacher Premium lisenssi, joka mahdollistaa mm. myös 360-kuvien käytön. Eläimet – ThingLinkin kaltaisia kuvia voi kuitenkin tehdä myös ilmaisella perusversiolla –  ja mikä parasta, myös oppilaat voivat tehdä niitä itse.

Palaan 360- kuviin ja oppilaiden omiin ThingLink-kuviin myöhemmin. ThingLink on yksi suosikkisovelluksistani tällä hetkellä. Kannattaa kokeilla!

5 thoughts on “ThingLinkillä voi rakentaa oppimiskokonaisuuksia

 1. Paljonko käytätte aikaa esim. tähän kokonaisuuteen? Pidätkö tuntien aluksi mitään opettajajohtoista aloitusta vai jatkaako oppilaat aina ominpäin opiskelua? Onko joka kokonaisuuden jälkeen jonkinlainen arviointi tms.? Näyttää tosi kivalta! 🙂

  Tykkää

  1. Oppimiskokonaisuuteen käytettävään aikaan vaikuttaa mm. opetusryhmä. Eläimet-kokonaisuuteen ollaan käytetty ehkä keskimäärin noin 6 oppituntia. Meillä yksi oppitunti on 75 minuuttia. Oppimiskokonaisuus alkaa aina opettajajohtoisella johdannolla tms. Sen lisäksi oppimiskokonaisuuden aikanakin käydään asioita yhteisesti, joko opettajajohtoisesti tai siten, että oppilaat opettavat muita ja käydään yhteistä keskustelua. Yleensä nostan jonkin aiheen yhteiseen käsittelyyn lähes joka oppitunti, koska monet asiat edellyttävät selkeyttämistä, yhteenvetoa, syys-seuraussuhteiden avaamista jne. Oppimiskokonaisuuksiin liittyy erilaisia tehtäviä, joissa oppilaat voivat näyttää tietojaan ja taitojaan eli automaattisesti ei tule esim. kirjallisia kyselyitä oppimiskokonaisuuksien jälkeen. Mutta voi toki tulla :).

   Tykkää

 2. Miten käytännössä määrittelet, mikä on riittävän hyvää työskentelyä, jotta oppilas ansaitsee oppimismerkin? Voiko seuraavaan aihekokonaisuuteen siirtyä silti, vaikkei merkkiä olisi tienannut? Miten motivoit alisuoriutujia, kun oppilas on mielestään tehnyt riittävästi eikä suostu tekemään vaikka viimeisillä tunneilla enää mitään tai haluaisi mieluummin ”tehdä sitten kotona”? Omaa opetuskulttuuria olen tämän syksyn aikan koittanut muokata, mutta todennut, että oppilaiden työskentelyn seuraaminen menee helposti mekaaniseksi kirjanpidoksi, enkä ehdi ohjata tai pysähtyä tutkimaan tarkemmin tuotosten laatua. Toisaalta osa on niin ulkoapäin motivoituvia, että jokaisesta tehdystä tehtävästä pitäisi seurata ”plussaa”

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s